Tilbake til startsiden

Villa Solares

 

 

 

 

 

Adressen er Høvikveien 2A. (Gårdsnr. 11, Bruksnr. 38)

Konsul Georg Iversen (se nedenfor) kjøpte eiendommen Solbakken fra Høvik Nordre i 1887 og oppførte bygningen Villa Solares i 1898 i en unorsk byggestil.
Boligen på Høvik bar først det tradisjonelle navnet Solbakken, før konsulen omdøpte den til det mer eksotiske og spanskklingende Villa Solares.

I huset er det et solid hvelv med over en meter tykke vegger og et stort pengeskap.

Det gule tårnet ble brukt til å sende brevduer fra.

Eiendommen ble i 1939 registrert med 10 dekar dyrket jord, 171 frukttrær og 15 høns.
En plantegning fra slutten av 1800-tallet viser at trærne var ruppert etter ulik form for beskjæring, som krontrør, espaliertrær og snortrær (espaliertrær som beskjæres slik at de kun har én grein).

I nyere tid var Fylkeskonservatorens medarbeidere ute på befaring for å "skrape seg ned" i kledningen for å finne frem den originale gule og røde fargen som huset hadde, og som man i dag kan se. Fargevalget antas å ha sammenheng med konsul Georg Iversens opphold i Spania.

Villaen har et areal på 732 kvadratmeter og ble i 2019 benyttet til næringsvirksomhet.

Bygningen ble i 2024 lagt ut for salg. "Tiden er moden for at nye eiere med større plassbehov kan ta over" sier eier Helge F. Hellebust. Helge F. Hellebust eier Varde Eiendom AS, og selskapet eier altså bygningen som nå ønskes solgt. Varde Eiendom har sitt hovedkontor der.

Ved villaen ligger et mindre laftet hus som antagelig er oppført på samme tid som villaen. Dette har adresse Høvikveien 2B.

Mer om husets arkitektur
Arkitekten bak Villa Solares er ukjent. Noen mener det kan ha vært Paul Due. Uansett er det tydelig at en dyktig person står bak utformingen av denne laftede villaen, som kan assosieres både med dragestil og jugendstil, samt med en anelse sentraleuropeisk nyrenessanse og århundreskiftets populære nyromantiske stil. Andre etasje er svakt utkraget. Det høye, valmede taket og de halvvalmede gavlene er elementer som kom i bruk gjennom århundreskiftets fornying av den norske trearkitektur. Til hovedtrappen bringes lyset gjennom et staselig blyglassvindu med kurvehankbue i jugendstil.


Mer om Konsul Georg Iversen
Forretningsmannen Georg Iversen (1845–1930) tjente en formue på eksport av trelast til Spania og ble utnevnt til norsk og svensk konsul av kong Alfonso. Iversen flyttet til Høvik i 1894, var formann i Høvik vel i 17 år fra 1903, og han ble vellets første æresmedlem. Han stilte midler til disposisjon for oppføring av Høvik bibliotek og Høvik bad.

Konsul Iversens vei er oppkalt etter konsul Georg Iversen.


Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie s. 90 og s.112


Mer om Villabebyggelsen i Bærum: Stuvøy, Ingunn. (2019). Villabebyggelsen i Bærum 1872−2000. Årbok for Asker og Bærum historielag nr. 59. Kan studeres på Bekkestua bibliotek.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Artemisia

Rik på historie

Budstikka 11. juli 2024

Botrend

 

 

 



 

Villa Solares 1970. Sett fra sydvest. Kilde: Bærum bibliotek
Konsul Georg Iversen 1890.
Kilde: Bærum bibliotek
Villa Solares 2019. Sett fra nordøst. Foto: Knut Erik Skarning
Interiør fra Villa Solares 1970. Kilde: Bærum bibliotek
Villa Solares 2019. Sett fra sydvest. Til venstre ser vi et annet hus fra omtrent samme tid som Villa Solares. Foto: Knut Erik Skarning